Anonim

NE apartman Yuji Nakae, Akiyoshi Takagi és Hirofumi Ohno részéről

Yuji Nakae, Akiyoshi Takagi és Hirofumi Ohno japán építészek együttműködtek az NE apartmanokban, amelyek nyolc apartmanból állnak a motorkerékpár rajongók számára Tokióban.

A fénykép felett © Hiroyasu Sakaguchi

A C alakú apartmanház kör alakú udvarral rendelkezik, amely lehetővé teszi a lakosok számára, hogy motorjaikat forgassák.

A fénykép felett © Hiroyasu Sakaguchi

Íme néhány információ az építészektől:

-

NE lakás

Ezt a 8 egységet bérelhető apartmankomplexumot motorkerékpár rajongók házirendjére tervezték, és minden egységbe beépített garázs tartozik.

Az épület egy zászló alakú telken helyezkedik el egy háromszög alakú blokk csúcsa közelében, bizonyos fokú nyitott teret biztosítva a déli főút felé.

A fénykép felett © Hiroyasu Sakaguchi

A c alakú kialakítás gyakorlati döntés volt annak lehetővé tétele érdekében, hogy a lakosok hozzáférjenek apartmanjaikhoz egy közös sikátoron keresztül, amely közvetlenül a komplexum központjához vezet.

A fénykép felett © Hiroyasu Sakaguchi

A bejárati oldalon lévő fal le van hajlítva, hogy a lehető legnagyobb teret biztosítson kívülről, miközben garantálja az egyes apartmanok számára elegendő térfogatot és a fal hosszát, hogy beférjenek 8 bejárati ajtó.

A fénykép felett © Hiroyasu Sakaguchi

Az így kapott kis négyzet elkerüli a keskeny és sötét zsákutca benyomását, és lehetővé teszi a lakosok számára, hogy kerékpárokat könnyen elforgassák.

Az egyes lakóegységeket elválasztó falak sugárirányban vannak elrendezve, mindegyiknek enyhe íve van, amely arra vezet, hogy derékszögben megfeleljenek a külső falnak. Az egyes helyiségek szögeinek összekapcsolásával az ívelt falak hozzájárulnak a tágabb környezet benyomásához.

A fénykép felett © Hiroyasu Sakaguchi

A teljes szerkezetet az út hosszabbítására tervezték, simán követve a lakosok mozgását, amikor a sikátoron haladnak, belépnek a központi téren, parkolják motorkerékpárjukat a garázsban, és az emeletre költöznek a nappaliba.

A fénykép felett © Hiroyasu Sakaguchi

Az ívelt falak használatáról

Az épület egy vasbeton szerkezet, amely hét falból és egy táblából áll. A szerkezet fő jellemzője abban rejlik, hogy a megerősített falakat, amelyek oszlopok és gerendák síkban lévő merev keretéből állnak, sugárirányban elrendezték. A falak merőleges gerendák helyett a vízszintes erőnek a táblákról történő átadására támaszkodnak.

A fénykép felett © Hiroyasu Sakaguchi

Valójában függőleges konzolok, amelyek az épület alapjába vannak rögzítve. Noha a központilag orientált sugárirányú elmozdulás érzékeny a forgási erőkre, az egyes falok változó szögei megerősítik a szerkezet ellenállását.

A fénykép felett © Hiroyasu Sakaguchi

Mivel az épület szerkezete a hét belső falra támaszkodik, a külső falat száraz építési módszerrel kezelték. Ez lehetővé tette a falnyílások elhelyezkedésének és méretének tanulmányozását az egyenetlen környezettel összhangban az építési folyamat legutolsó pillanatáig.

A fénykép felett © Hiroyasu Sakaguchi

Az egyes falak funkcióit a szerepük világos megosztása is javítja: a belső falak szerkezete és hangszigetelése, a nyílások és a külső falak hőszigetelése.

A fénykép felett © Hiroyasu Sakaguchi

Görbe ellenére a belső falak mindig derékszögben találkoznak a külső fallal, megakadályozzák az éles sarkok jelenlétét és ezáltal javítják az élhetőséget.