Építészet

Therme Wien, 4a Architekten | Dezeen

Therme Wien, 4a Architekten | Dezeen
Anonim

Therme Wien, 4a Architekten

Színes mennyezeti mozaikok jelzik a különféle tevékenységek területeit a bécsi termálfürdőben, a stuttgarti 4a Architekten.

A Therme Wien a város gyógyfürdőkertjeiben található, kültéri medencékkel körülvéve.

Belül a búvárterületet és a vízi parkot kék és fehér mennyezeti lapok jelölik, sötét őszi színek az egyik medence felett vannak, az előcsarnok és a második medence világos kontrasztos színekkel.

A relaxációs területeken lágyabb semlegek és barnák dominálnak.

Íme néhány további részlet a 4a Architekten-től:

A "Therme Wien" gyógyfürdő újépítése, Bécs

Az áramlásról szól

Tájképi élmény minden érzék számára - az új bécsi gyógyfürdő változatos programot kínál a látogatók számára, a kalandtól a pihenésig.

A bécsi Oberlaa gyógyfürdőkertében, Ausztria legnagyobb gyógyfürdőjében fészkelő vendégek élvezhetik a különleges pihenési élményt, különféle medencékkel, pihenőhelyekkel, gasztronómiai és szépségápolási lehetőségekkel.

Az új gyógyfürdő üdülőhely tervezési koncepciójának mozgatórugója maga a természet: a központi motívum egy olyan patak, amely a kövek között és körül körbejár, és időnként keskenyebbé, néha szélesebbé válik. A 4a Architektennek sikerült ezt az inspirációt szem előtt tartva kialakítania egy egyedülálló multiszenzoros fürdőfürdőt. A kiindulási pont a két hőforrás egyike.

Az épület kanyargós topográfiai áramlással halad tovább, lefelé dél felé, az egyes „témakövek” felett és környékén mosva, amelyek olyan nagy folyókavicsokká válnak, mint a tetőtájé. tökéletesen összhangban a környezetével, és napozópázsitja gyengéd átmenetet képez a különféle kültéri medencék és a környező park között.

Csak a januárban megnyílt egészségügyi központ öt emeletes és dinamikus formájú sztrájkoló jelzést ad a bejáratnál. A látogató a patak torkolatán keresztül érkezik, ahol az előcsarnok található, és követi az utat lefelé, a válogatott "témakövek" mellett a tavasz felé. Az út kiszélesedik és szűkül, meglepve a látogatót különböző forgatókönyvekkel és perspektívákkal, többször is. felébresztette a kíváncsiságát, hogy mi rejtőzik a következő sarkon.

A padló helyén elhelyezett fénysávok együttérzően kapcsolódnak a patak motívumához. A különféle vízi attrakciók további kiemeléseket hoznak létre: néha úgy, mint egy szelíd függöny a falon keresztül, vagy buborékokat buborékolva, és lépcsőzetes medencékbe fröccsenve. A tavasz felé vezető út először a szépségkőn halad át, amely az 1. termikus terület felé kiszélesedik, a relaxációs és kalandkövek közötti szurdok felé sodródik, ismét kinyílik a 2. termálfürdő felé, és végül a szauna tájában végződik.

Mindegyik terület sajátos légkörrel rendelkezik. A szín, az anyag és a fény fogalma aláhúzza a térbeli koreográfiát. A fő terület alapját a fehér, bézs és szürke lágy árnyalatok képezik, amelyek a padlón és a falakon kerámia burkolólapok és betonfelületek formájában vannak kialakítva. A színes hatásokat a mennyezet biztosítja, amelyre a 4a Architekten kifejlesztette saját négyszezonos színkoncepcióját.

A szürke tavaszi árnyalatok mennyezeti mozaik formájában hangsúlyozzák az előcsarnok élénk jellegét és a fényes termálfürdőt 2. Ezzel szemben az 1. termálfürdőben enyhébb őszi árnyalatok dominálnak, amely az aktív csarnokba és szépségterületbe vezet. A galériák alatti egységes falemez mennyezet megnyugtatja a szemet, miközben akusztikus mennyezetként működik, amely tompítja a környező zajt. Az étkezőben a nyári árnyalatok dominálnak.

A relaxációs kőben nem használnak sokféle színt. Puha cappuccino árnyalat a falon, egy sötét fapadló és a barátságos világítás meleg légkört teremt a galéria relaxációs területein. Ugyanez a földes színrendszer adja meg a hangot a szomszédos relaxációs és sósvizes medencékhez.

Csak a barlang medencében alakul ki a sötét vakolat és a hasonló kerámia burkolatszerű légkör, amelyet megerősít a visszafogott és hangsúlyos világítás. A víz teljes tisztasága és életerőssége mellett áll a kalandkőben a látogató. Turbulens belső élete, amely csúszdákat, egy fehérvizes csatornát, egy kalandmedencét és egy vízi játszóparkot tartalmaz, a mennyezeti mozaik friss kék és fehér árnyalataiban tükröződik, amelyet a téli sarki-tenger ihlette.

A búvárplatform és az azt kísérő medence egy bizarr sziklás tájra emlékeztet, ahonnan a búvárplatformok vetítik ki magukat. Itt élénk csere van a belső és a külső között. A jelenetet a szauna zárja be. A színesség és a lényegesség itt is összhangban van a felhasználói igényekkel. A földszinti vegyes területet meleg földes árnyalatokban üvegmozaik csempék dominálják, a falakat tölgyfa borítják. A felső emeleten a nők területe finom árnyalatokban van: fényes juharfalak, rózsaszínű üvegmozaik és tojáshéjszínű padló. A férfi szauna közvetlen ellentétben áll sötét padlójával, élénkvörös üvegmozaikjával és sötét fával.

A tér és játékosság játékos kezelése a felhasználó számára a 4a Architekten jellemzője. A "Therme Wien" tapasztalatai mindegyikének a legmegfelelőbb architektúrát és légkört kapja, magas, széles, általában kétszintes helyiségekkel a nyüzsgőbb területeken, és alacsony helyiségekkel a többi helyiségben, amelyek biztonságot nyújtanak. Mindent egyedileg támogat a fény és a szín: A látogatóknak változatos fürdési táj élményét kínálják, amelyet minden érzékükkel élvezhetnek - és amely újra és újra visszatér.

Ingatlan részletek

Helyszín: Therme Wien GmbH & Co KG, Kurbadstrasse 14, A 1100 Bécs

Ügyfél: VAMED Standortentwicklung & Engineering
Építész: 4a Architekten GmbH
Matthias Burkart
Alexander von Salmuth
Ernst Ulrich Tillmanns

Andreas Ditschuneit (általános projektmenedzsment)
Torsten Hannig (egészségügyi központ projektmenedzsment)

Versenycsapat:
Tanja Otte
Laura Staib
Gündog Lâle

Projekt csapat:
Holger Buchheim
Annette Broos
Barbara Croonenberg
André Georg
Kathrin Hauth
Stephanie Hönn
Izabella Hüttig
Anja Cathrin Maurer
Sibylle Müller
Natascha Ockert
Tanja Otte
Artur Pauli
Marco Petters
Christoph Schäfer
Martin Schweizer
Laura Staib
Konstanze Stosberg

Táj: A 4a Architekten GmbH és a Stötzer-Stötzer együtt
Helyszíni felügyelet: VAMED Standortentwicklung & Engineering
Épületfizika: Dr. Pfeiler GmbH
Fürdővíz-technológia: Plankenauer GmbH

Szerkezeti tervező:
Fischer + Friedrich, projektmenedzsment Jörg Kazmaier
Toms Ziviltechniker GmbH, Projektmenedzsment, Josef Vock

Altalaj: Garber Dalmatiner és partner
Belsőépítészet - egészségügyi: Firma Ortner
Belsőépítészet - fűtés / szellőzés
Siemens Bacon GmbH & Co KG
Elektromos tervezés: Siemens ELIN
Világítási formatervezés: Philips Licht, Ausztria Light Design
Konyha kialakítása: Stria
Tűzvédelem: Prüfstelle for Brandschutztechnik
Csatornatervezés: igbk Ziviltechniker GmbH

Tervezési időszak: 06/2006 - 2010/09/09
Építési időszak: 10/2007
Az építés költsége kb. 115 millió euró
Bruttó alapterület 64 000 m2
Bruttó köbméter 325 000 m3
Vízfelületek 3800 m2

Lásd még:

.

Les Bains des Docks
szerző: Jean Nouvel
Eybesfeld szabadtéri medence által
Pichler és Traupmann
Tamina Termálfürdők készítette
Smolenicky & Partner