Anonim
A csúszófalak a Fabian Tan Voila házának kerek nappaliját tükrözik

A malajziai építész, Fabian Tan kör alakú nappali szobája ebben a Kuala Lumpur-házban átalakítható védett kültéri terassá, ha a födém rácsos falait a padlón és a mennyezeten végigcsúsztatják (+ diavetítés).

Image

Fabian Tan feladata egy tipikus családi ház felújítása volt a malajziai fővárosban, hogy kortárs lakóhelyet hozzon létre. Válaszában szerepelt egy mozgó falakkal ellátott kör alakú szoba hozzáadása - a nevét az ingatlannak nevezték, Voila ház.

Tan prioritásai a felújítás során az volt, hogy csökkentsék a meglévő lejtős tetőszerkezet vizuális tömegét, a földszinti szobákat összehangolt nyitott térré alakítsák és javítsák a belső és a kert közötti kapcsolatot.

"Mivel a ház nagy méretű volt, úgy döntöttem, hogy rejti a tetőt lapos tetőkkel, így az épület nem tűnik szögből terjedelmesnek, mert túlmutat a tetőn." - mondta Tan Dezeennek.

"Megkönnyítettem az alaprajzot a nyitottság, az áramlás és a térbeli kapcsolatok szempontjából."

A ház bejárata mellett az építész növelte a kertbe kinyúló lábazat méretét, és hozzátette egy vékony betontetőt, amelyet két karcsú oszlop támasztott alá.

A függőleges fapadlók, amelyek részben körülölik a lábakon ülő kis nappali szobát, kívülről nézve zárt felületet hoznak létre, de a szűrt nappali fény és a kilátások áthatolják a belső teret.

A részhengert két részre osztják, amelyek egymástól függetlenül csúsznak a csempézett padlóba ágyazott és a beton mennyezetből kinyúló sín mentén, kinyitva a teret a szabadban.

"Az ívelt tolóajtók ötlete elsősorban a környezetre adott válasz" - mondta Tan.

"Ez részben tudományos volt - egy kör 360 fokból áll, azonban ha háromra osztjuk, akkor egyenként 120 fokos csökkenést kapunk. Tehát amikor a panelek csúsznak és átfedik egymást, akkor 240 fokos teljesen nyitott kilátás nyílik, és így érzi a belső teret. akadálytalanul a kültéri része. "

Teljes fedélzetén a fedélzet akadálytalan kilátást nyújt a kertre és az esernyőfákra. A falak egymás mellett fészkelnek a hely hátuljában, és egy átjárót hagynak a beltéri nappali részre.

Mindegyik rácsos fafelületet fekete acélkeretbe illesztett üvegezés biztosítja, ablakokkal, amelyek a hely bezárásakor kinyithatók, hogy megkönnyítsék a természetes szellőzést.

Az újonnan épített dobogóra, amely a gyep végére támaszkodik, van egy étkező, amelynek két oldalán üvegezés és tolóajtók vannak, így azt a kertbe is lehet kinyitni.

A ház elején egy védett parkolóhely a főbejárat felé lejtőn nyílik, amely egy kis teraszra nyílik, amelyen egy pad és egy fa található, egy kerek tetőablak alatt.