Anonim

Betonvázas üvegfalak a ház egy svájci tó közelében, az MLZD mellett

Ennek a háznak a svájci Biel-tó mázas alsó szintje két betonlap közé van beágyazva, segítve a lakóterek és a kültéri terasz védelmét az áradásoktól (+ diavetítés).

Az MLZD-t arra kérték, hogy tervezze meg a házat párnak - ugyanazoknak az ügyfeleknek, mint a svájci építészeti stúdió egyik első projektjének, 2000-ben. Nagyobb házat akartak egyre növekvő családjuknak.

Az ügyfelek egy helyet választottak a Biel-tó délkeleti oldalán, más néven Bienne-tó, az Ipsach vidéki falu szélén.

Üvegezett falakat adtak hozzá a kertre és a tóra nézve a földszinti lakóterületről, míg a felső emeletet alkotó hálószoba sötét fából készült.

Az ingatlant körülvevő rétek és erdők időnként elmerülnek, amikor a tó kitör a partján, és így az építészek egy erős betonlap konstrukciót választottak az ingatlan vízhatlanságának megőrzése érdekében.

Egy vastag beton alaplap megemeli a házat mocsaras kertje fölött, és terasszal rendelkezik a szabadtéri étkezéshez.

"Az épület megvalósítása egyszerű és kevésbé egyszerű" - mondta a stúdió a projekt nyilatkozatában. "Míg a nyers beton uralja a földszintet, a felső emeletet teljesen sötét fában tartják."

"A felső és alsó rész térbeli, szerkezeti és anyagi szempontból összekapcsolódik." - tette hozzá a cég.

Az épület vízszintesen húzódik a telek mentén, elválasztva egy autópályát és parkolót az utcához legközelebb a magányos kerttől hátra.

A beton és a falak fokozott biztonságot nyújtanak az utcától, míg a pavilonszerű szerkezet hátulján lévő csúszó üvegezés a sűrűn vegetált kertbe nyílik.

A betont a földszinti lakóterek falain, mennyezetén és padlóján szabadon hagyják nyitva, így egységet biztosítva a beltéri és a kültéri terek között.

"A ház intenzív belső-külső kapcsolatokat keres" - mondta a stúdió. "A betont belül és kívül használják, és segít elhomályosítani a küszöböt."

A beton elemek kúsznak a felső emelet belsejébe, és fordítva a fa a földszintbe.

Az ívelt sárgaréz tartóoszlopok betonlépcsőket tartalmaznak, amelyek a fával bélelt előcsarnokból a fenti emeleti hálószobákba vezetnek.