Anonim

A Zürichi Elefántház kupolás fatetővel és állatok számára medencékkel rendelkezik

A svájci Markus Schietsch Architekten cég készített egy új elefánt házat egy zürichi állatkertben, amely kifinomult fa rácsos tetővel és üveglapú úszómedencével (+ diavetítés) készült.

A zürichi állatkertben található Kaeng Krachan Elephant Park hatszor annyi helyet kínál, mint az előző ház, olyan környezetet teremtve, ahol az emlősök szabadon mozoghatnak a beltéri és a kültéri terek között, miközben megkönnyítik a látogatók számára az állatok megfigyelését.

A projekt során Markus Schietsch Architekten együttműködött a Lorenz Eugster tájépítéssel és a Walt + Galmarini mérnöki irodával, olyan vegyületet hozva létre, amely egyszerre akár 10 elefánt befogadására képes.

Az épület legszembetűnőbb tulajdonsága a 6800 négyzetméteres kupolás fatető. Át vannak kapcsolva 271 ETFE műanyag tetőablakkal - mindegyik különböző formájú és méretű -, hogy a faágak benyomását keltsék.

"A tető átlátszó labirintusszerű struktúrává alakul, amely szerves kapcsolatot teremt a környező erdővel" - mondta az építészek a projekt szövegében.

"A tető belsejében kibontakozik a légköri hatása - mintha egy fák lombkoronya révén a napfény szűrne át a bonyolult tetőszerkezetet, folyamatosan változó könnyű légkört generálva."

Fénykép: Dominique Marc Wehrli

A tető előregyártott háromrétegű panelekből épült, amelyeket a helyszínen laposan összeszereltek, majd hajlítottak, hogy létrejöhessenek a rácsos alakú rácsok. A szerkezetnek hullámos profilja van, amely bizonyos helyeken felmegy, hogy felfedje az üvegezett falrészeket.

Fénykép: Dominique Marc Wehrli

"A folyamatosan változó homlokzati szerkezet olyan lamellákból áll, amelyek látszólag a tető széléhez nőnek, mint egy szerves alakú szalag, jelezve a teherhordó területeket" - mondta a csapat. "A tető ikonográfiai héja a dinamikus homlokzattal együtt légköri borítékot alkot, amely a formatervezés lényegét az építészet és a táj szimbiózisává koncentrálja."

Fénykép: Dominique Marc Wehrli

A 11 000 négyzetméteres komplexum számos különféle öntözőlyukkal büszkélkedhet, lehetővé téve az elefántok úszását és fürdését. Van még egy üvegfallal felszerelt medence, amely víz alatti nézőpontot kínál a látogatók számára, hogy szokatlan szögből megfigyeljék az úszást.

Ez nagyobb szabadságot ad az állatoknak társadalmi kapcsolataik fejlesztésére, és nagyobb biztonságot nyújt az állattartók számára - állítja a zürichi állatkert.

Hat elefánt március közepén költözött a zürichi állatkertbe, hogy a júniusi nyitva tartás előtt megszokják az új környezetüket. Az előző vegyülettel ellentétben az új elefántház lehetővé teszi a "védett érintkezést", ami azt jelenti, hogy az állattartók soha nem tartózkodnak az állatokkal egy szobában.