Anonim
A MAMM Design japán nyitott terű házában mezzanine "street" található

A MAMM Design egy kétszintes rezidenciát készített Japánban Kai-ban, egy hosszú mezzaninnal, mely utcának tekinthető, ahol a család összejön (+ diavetítés).

A Tokiói stúdió egy fiatal család számára tervezte a Kai-házat. A cél egy nyitott tervű belső tér létrehozása volt, ahonnan kilátás nyílik a különböző terek között, lehetővé téve a szülőknek, hogy szemmel tartsák két kis gyermekét.

A földszint nagy részét az étkező és az étkező alkotja. A mezzanine galéria átölelte a helyiséget, és a legfelső emeleti hálószobákhoz vezet.

"A célunk nem az volt, hogy a házat csak nappali és hálószobává válasszuk, hanem egy közbenső teret is létrejöttünk, ahol a család tagjai egyedül élvezhetik az időt, miközben a család többi részét továbbra is érezhetik" - magyarázta a stúdió társalapítója. Akira és Maya Mada, akiknek korábbi projektjei között szerepel egy ívelt falakkal ellátott lakás és egy otthon egy elsüllyedt konyhával.

"A galéria szerepet játszik utcaként, ahol a család minden tevékenysége beáramlik" - mondta az építészek.

Habár könnyű lett volna egy háromszintes ház tervezési engedélyét megszerezni, a MAMM Design úgy döntött, hogy a környező népi szempontoknak való megfelelés mellett mindössze két emelet magasságát tartja.

"Tekintettel arra, hogy az ügyfelek nagyon sok helyiséget akartak, könnyű lett volna egyszerűen háromszintes házat felépíteni, bár úgy éreztük, hogy ez kissé túlzott, mivel a környéken lévő épületek nagy része kétszintes ház". - mondta az építészek Dezeennek.

"És úgy gondoljuk, hogy ez nem jó megoldás, mivel gyengíti a családtagok közötti kapcsolatokat, mivel külön padlókat fognak foglalni" - tettek hozzá.

Az ügyfél fő kérése az volt, hogy minden szoba déli tájolású legyen, hogy teljes mértékben ki lehessen használni a természetes napfényt. A nyílt alapú elrendezés elősegíti ennek elérését, és üvegezéssel egészítették ki a kertre néző déli fal teljes hossza mentén.

A földszinten a lakótér mellett egy játszószoba, fürdőszoba és tárolóhely található a mezzanine alatt, amelyet a lehető legvékonyabban tartottak a mennyezet magasságának maximalizálása érdekében.

A nappali és az étkező közötti lépcsők vezetnek a mezzanine galéria felé, ahol szintén vannak cikcakkoló polcok, amelyeket a gyerekek kis sűrűségként használnak.

A két hálószoba a legfelső szinten helyezkedik el, egy hobbi szoba és egy tetőterasz mellett.