Anonim

Az Oving Architecten a holokauszt emlékműveként üvegben tárolja a koncentrációs tábor házát

Az SS-parancsnok korábbi otthonát a náci koncentrációs táborban, a Westerborkban (Hollandia) egy óriás üveg vitrinbe zárták be az Oving Architecten holland stúdió.

A második világháború emlékműveként tervezett nagy üvegdoboz vitrin-szerű burkolatot hoz létre, Konrad Gemmeker, SS parancsnok clapboard rezidenciája körül.

Az Oving Architecten szerint meg fogja őrizni a szerkezetet, és oktatási rendezvények befogadására is felhasználható.

A zöld és fehérre festett faház az egyik utolsó fennmaradó épület Kamp Westerborkban, egy olyan fogva tartó központban, amelyet eredetileg 1939-ben a holland kormány nyitott meg a náci Németországból menekülő zsidó menekültek fogadására.

A német hatóságok 1940-ben megragadták a tábor irányítását, és 1942-ben átmeneti központjává vált a zsidók deportálására a náci által elfoglalt területre. Több mint 100 000 embert deportáltak Westerborkból halálukra a pusztítótáborokban Lengyelországban, Csehországban és Németországban.

Közöttük volt Anne Frank gyermekírás, akit a táborban tartottak fogva, amíg 1944-ben Auschwitz-Birkenau egyik végső vonata el nem vitték - csak néhány hónappal azelőtt, hogy a kanadai hadsereg 1945 áprilisában felszabadította a tábort.

A táboron áthaladó emberek ezreinek házépítésére épített nagy laktanyát elsöpörték, és csak a parancsnok házát hagyták el, amelyet 1994-ben nemzeti emlékműnek nyilvánítottak.

"Az új üvegborítás elsősorban bőrvédő szerként szolgál, hogy megvédje ezt az emlékművet a további hanyatlás ellen" - mondta a stúdió.

"De ez egy olyan hely is, ahol alkalmanként különböző összejöveteleket, oktatási programokat és kulturális tevékenységeket tartanak."

A látogatók az üveg- és acélkamrából a ház hátsó részén egy kicsi, éghajlati acélszerkezettel lépnek be.

"A térbeli megközelítés célja az emberi lépték és a tájhoz való viszony meghatározása" - magyarázta az építészek.

"A projektet a tábor fő bejárata - a Boulevard des Miseres - mentén kell elhelyezni, és egy alacsony és zárt részen való átjárással léphet be, amely megkönnyíti a kamra, a WC-k és a tárolás elősegítését" - tettek hozzá. "Ezt úgy is átmenetinek tekintik, mielőtt eléri az üvegtakarót."