Építészet

A New Wave Architecture iráni ház három rakott doboz

A New Wave Architecture iráni ház három rakott doboz
Anonim

A New Wave Architecture iráni ház három szabálytalanul egymásra rakott dobozból áll

Három darab köteget egymásra helyezve egymáshoz képezik ezt a domboldali rezidenciát Teherán közelében a New Wave Architecture által, de mindegyik eltérő nézet felé van szögezve (+ diavetítés).

Az iráni gyakorlat a Mosha ház építőmérnök és családja számára egy meredek lejtőn fekvő telepet tervezett az Alborz hegység felé.

Annak érdekében, hogy a kiemelt helyet a lehető legtöbbet lehessen kihasználni, az építészek három egyszintes blokkot készítettek, üvegezett véggel, amelyek mind a csúcsok, mind az alsó Mosha-síkság kilátásait felvázolták.

A betondarabok szabálytalanul vannak egymásra rakva, hogy konzolokat képezzenek - ez a technika továbbra is népszerű, amint azt az olyan projektek mutatják, mint Ole Oleeeren "vertikális falu" Szingapúrban.

Mind a három blokk fehérre festett, így megkülönböztetett megjelenést ad nekik a környezetben. A cél az volt, hogy a "tisztaság" érzését megteremtsék a csapat szerint.

A kötetek együttes alapterülete 260 négyzetméter. Belülük két nagylelkű hálószoba, egy fedett uszoda és egy fával bélelt szauna található.

"Az intenzív topográfia és a hegyek közötti elhelyezkedés, kilátással a Mosha sík síkvidékére, arra ösztönözte bennünket, hogy a felfüggesztés és a széles kilátás érzését teremtsük minden térben" - mondta az építészek.

"A telek magas lejtése biztosítja az egyes dobozok felfüggesztésének tökéletes értelmét" - folytatták.

A szabálytalan elrendezés miatt teraszok hozhatók létre az egyes blokkok tetejére és az üvegezés elõtt konzolos végükön, ezáltal segítve a maximális szabadtéri helyet a szerény telken.

A blokkok végei szögben vannak, és megvédik a teraszokat az elemektől.

"A dobozoknak a sík felé néző oldalait padlótól a mennyezetig érő ablakokból számos panorámás kilátás nyílik" - mondta a csapat.

"A Windows nem csupán nyitó vagy építőelem szerepet játszik, hanem olyanok, mint egy átlátszó függöny a be- és a kifelé, amelyek a belső tereket természetes látványokkal töltik meg."

A rezidencia elsődleges bejárata a legfelső emeleten helyezkedik el, ahol egy belépési út vezet a dombtető mentén, de ehhez a hely alsó részéről külső lépcsők segítségével is lehet hozzáférni.

"A természet és az emberi élet összevonásának célja az volt, hogy a funkciók vertikális eloszlását oly módon tegyük lehetővé, hogy az épület kevesebb földterülettel járjon el, és így nagyobb földterületet fordítsunk tereprendezésre" - mondta az építészek.

A két fürdőszobás hálószoba a legfelső szinten egy előszoba és egy garázs mellett helyezkedik el, míg a társalgó, a konyha és az étkező az alsó emeleten van elosztva.

A lépcső lábát körülölelő úszómedence az üvegezett homlokzat mögött, a legalacsonyabb hangerő mellett, a szauna és a bár mellett található.

A halvány fából készült hengeres lépcső a házon keresztül emelkedik, ahol a három doboz keresztezi egymást. A nyitott kút célja a három szint közötti kilátás biztosítása és a padlók közötti vizuális kapcsolatok létrehozása.

A belső terek világos színű fapadlóval és fehér falakkal vannak díszítve.

Az Iránnal nukleáris politikája miatt kiszabott gazdasági szankciók fokozatos megszüntetésével az ország építészete fokozatosan innovatívabbá válik.

A legújabb projektek között szerepel egy ház forgó helyiségekkel, a legnagyobb gyalogos híd, a hullámos fa redőnyökkel felszerelt apartmanok és a függönyszerű téglafallal ellátott ház.