Anonim
Image

Az RCR Arquitectes nyeri a Pritzker Díjat 2017

Az RCR Arquitectes spanyol stúdió Rafael Aranda, Carme Pigem és Ramon Vilalta nevét a Pritzker-díj, az építészet legrangosabb díjának 2017. évi díjazottjaként nevezték el.

A három katalán építész a Pritzker-díj 39. címzettje. 100 000 dollár (81 000 font) jutalmat és bronzérmet kapnak egy ünnepségen, amelyet a Tokiói Állami Vendégházban tartanak 2017. május 20-án.

Aranda, Pigem és Vilalta 1988-ban alapították a gyakorlati RCR Arquitectes-t. A Stúdió, amely a Dezeen forró listáján 249-es számmal lépett be, a spanyol Katalónia régióban, Olotban található.

Ez az első alkalom, amikor három építész elnyerte a Pritzker-díjat, és csak másodszor adják át a díjat a spanyol versenyzőknek - az első Rafael Moneo volt 1996-ban.

Image Az RCR Arquitectes a Coussée & Goris Architectennél egy színezett beton és acél krematóriumon dolgozott Holsbeekben, Belgiumban.

"Aranda, Pigem és Vilalta a közvetlen feletti területeken messze túlmutattak a fegyelemre" - mondta a Pritzker zsűri, amelynek elnöke Glenn Murcutt ausztrál építész volt.

"Munkáik a köz- és a magánterületektől a kulturális rendezvényekig és oktatási intézményekig terjednek, és az a képességük, hogy intenzíven kapcsolatba hozzák az egyes helyszínek sajátos környezetét, folyamatának és mély integritásának bizonysága."

A csoport a közelmúltban befejezte a színezett beton és acél krematóriumot Holsbeekben, Belgiumban, és együttműködött a Garrotxa vulkánpark bejáratánál a Les Preses-ben, szülővárosuk, Olot közelében.

A park egyike annak a számos projektnek, amelyet a trió befejezett Olotban, a Les Cols étterem Marquee (2011), a Barberí laboratórium (2008) és a Tossols-Basil Atlétikai pálya (2000) mellett.

Egyéb figyelemre méltó projektük között szerepel a Bellón-Lloc borászat Gironában és a Sant Antoni - Joan Oliver Könyvtár, Időskori Központ és a barcelonai Cándida Pérez kert - mindkettő 2007-ben fejeződött be.

Image A trió 2007-ben befejezte a Gironában található Bell – Lloc pincészetet

"Megmutatták, hogy egy anyag egysége ilyen hihetetlen erőt és egyszerűséget kölcsönözhet egy épületnek" - mondta Murcutt.

"E három építész együttműködése kompromisszumok nélküli költői szintű építészetet eredményez, amely időtlen munkát képvisel, amely a múlt nagy tiszteletét tükrözi, miközben a jelen és a jövő tisztaságát vetíti előre."

Az építészek Pritzker által készített videóban megvitatják, hogy az építészettel kapcsolatos megközelítés hogyan alakult ki majdnem három évtizednyi együttműködés során.

"Amikor elindítunk egy projektet, nagyon érdekelünk a hely meglátogatása" - mondja Carme Pigem. "Arra szoktunk, hogy" olvassa "a helyet, mintha saját ábécéjével beszélt volna hozzánk - a hely és a közt kialakított ábécé szerint."

"Az is nagyon fontos, hogy megvizsgáljuk, mit fogunk tenni. Nem szeretnénk tipológiával vagy feltételezésekkel kezdeni" - tette hozzá.

Éppen a telephelyspecifikus megközelítés nyerte meg a csoport idei Pritzker Építészeti Díját.

Az építészek ebben a filmben megvitatják az építészet szemléletét

"Globalizált világban élünk, ahol a nemzetközi befolyásokra, kereskedelemre, megbeszélésekre és tranzakciókra kell támaszkodnunk" - mondta a zsűri. "De egyre többen attól tartanak, hogy ennek a nemzetközi befolyásnak köszönhetően elveszítjük a helyi értékeinket, a művészetünket és a helyi szokásainkat. Rafael Aranda, Carme Pigem és Ramon Vilalta azt mondják, hogy lehetséges mindkettőnk."

"Segítenek bennünket annak látásában, hogy a legszebb és költőibb módon nem válaszolunk a kérdésre" sem / vagy ", és hogy legalább az építészetben arra törekszünk, hogy mindkettő legyen; gyökereink szilárdan a helyükön vannak és a többi világ felé kinyújtott fegyverekkel. "

A Nobel-díjhoz hasonló nemzetközi díjat 1979-ben hozták létre az élő építészek munkájának tiszteletére.

A tavalyi győztes chilei építész és Alejandro Aravena Velencei Biennálé kurátora volt. Frei Otto, Rem Koolhaas, Zaha Hadid és Toyo Ito az éves díj korábbi kedvezményezettjei.

Olvassa el a Pritzker-díjas zsűri teljes idézetét:

Rafael Aranda, Carme Pigem és Ramon Vilalta, három építész, akik közel 30 éve szorosan együttműködtek az építészet szándékos és átgondolt megközelítésében, elismerésre kerül a 2017. évi Pritzker Építészeti Díjjal. Munkáik csodálatosan és költői módon teljesítik az építészet hagyományos, fizikai és térbeli szépségre vonatkozó követelményeit, valamint a funkciót és a kivitelezést, ám különválasztják őket az a megközelítésük, amely egyszerre mind helyi, mind egyetemes épületeket és helyeket teremt.

A három első névvel RCR nevű irodát alapították Olotban, a szülővárosukban, Spanyolország északkeleti részén, a katalóniai régióban, és ellenálltak a nagyváros felhívásának, hogy szorosan kapcsolódjanak gyökereikhez. Az általuk kifejlesztett folyamat valódi együttműködés, amelyben sem a projekt részét, sem egészét nem tulajdoníthatják egyetlen partnernek. Kreatív megközelítésük az ötletek állandó keveredése és a folyamatos párbeszéd.

Munkáiknak erős a helymeghatározása, és erősen kapcsolódnak a környező tájhoz. Ez a kapcsolat a megértés - többek között a történelem, a természetes topográfia, a szokások és a kultúrák -, valamint a fény, árnyék, színek és az évszak megfigyelésének és megtapasztalásának ered. Az épületek elhelyezkedése, az anyagok megválasztása és a felhasznált geometriák mindig arra szolgálnak, hogy felhívják a figyelmet a természeti viszonyokra és vonják őket az épületbe.

A Bell-Lloc pincészet (2007), például a spanyolországi Girona közelében, Palamós városában, egy földbe beágyazott épület a szőlőtermő talajról, a bor érleléséhez szükséges hűvös sötét pincékről szól, és a föld színe és súlya. Az újrahasznosított acél széles körű felhasználása révén az épület összeolvad a földdel, és az acéllemezek közötti nyílások fényt engednek.

Az oloti Les Cols étterem szabadtéri étkező- és rendezvényterét létrehozó sátor (2011) egy másik példa a táj és a minimálisan modern anyagok összeolvadására, hogy hasznos és népszerű helyszínt hozzon létre. Néhányan azt mondták, hogy emlékeztetnek a vidéki étkezés helyére családdal és barátaival. Ez a hely egy völgybe illeszkedik, amelyet az építészek a táj körül faragtak. Az erős vulkanikus kőfalak könnyű és átlátszó polimer tetőt nyújtanak az eső és a nap ellen. A bútorok és a függőleges függőleges redőnyök, amelyek feloszthatják a teret, szintén átlátszó műanyagból készültek, amely hangsúlyt helyez az ételekre, az ünnepségekre és a természetes környezetre.

Más munkákban, például a saját irodájukban (2007), a 20. század elején épült egykori öntödében, a múlt és a jelen összevetését a legfontosabb, egyértelmű és tiszteletteljes módon kell elvégezni. Ugyanúgy, ahogy a külső és a belső tér szorosan összefonódik műveikben, úgy az új és a régi is. Az összes eredeti ipari épület, amely megmaradhatott, „ahogy van” maradt.

Azáltal, hogy csak szükség esetén új elemeket ad hozzá, és ellentétes anyagokkal, az építészek demonstrálják szeretetüket a hagyomány és az innováció iránt. A kapott épület, amelyet Barberí laboratóriumnak hívnak, változatos, rugalmas és rendkívül funkcionális terekből áll. Míg Rafael Aranda, Carme Pigem és Ramon Vilalta mély értelme és ismerete van a történelemről, anyagokat és modern építést használnak olyan terek létrehozására, amelyeket korábban nem lehetett volna létrehozni.

A közösség egy másik szó, amely eszébe jut, amikor Aranda, Pigem és Vilalta munkájáról beszél. Mind a világos, színes óvodában, a benalúi, jironi, az El Petit Comte óvoda (2010), mind a Sant Antoni - Joan Oliver könyvtár, az Időskori Központ és a barcelonai Cándida Pérez kertben (2007) azok fognak lakni, akik aggodalmaik élvonalában. Az iskola külsejét meghatározó csövek szivárványszínű színeiben nyilvánvaló, hogy ez a gyermekek élvezete, kreativitása és fantáziája. A könyvtár, amely egy verseny útján nyert bizottság, és sok RCR projektje is egy meglévő városi blokkban helyezkedik el, szükséges szolgáltatás Barcelona ezen elfoglalt részén. A látogatókat befogadják a könyvtárba. A terek gazdagsága és sokszínűsége felfedezésre késztet, és elég alkalmi ahhoz, hogy nyugodt és barátságos légkört teremtsenek. A könyvtár átjáróként szolgál a belső udvarra is. Az időskorúak központja erre a helyre néz, ahol gyermekek, könyvtárlátogatók, szomszédok és idősek összekeveredhetnek.