Anonim
Image

Kék fenekű dobozok képezik az Open Architecture óceánkutató központját Shenzhenben

A kék alsó részű boxy-kötegek menedékteraszai a kínai Shenzhenben, a mély-óceáni kutatóközpontban, amelyet az Open Architecture tervezett, hogy tengerhez hasonló tulajdonságokkal rendelkezzen.

Fotó: Zhang Chao

A pekingi székhelyű nyílt építészet a Tsinghua óceánközpontot tervezte a Tsinghua University Graduate School számára, amely a kínai Guangdong tartományban, Shenzhen városában található.

Az építészek egy vertikális egyetemet kívántak létrehozni, amely rengeteg társadalmi teret integrálna, miközben utaltak a kutatás természetére is, amely az óceán legmélyebb pontjára összpontosít.

Image

Szinte teljes egészében betonból készült, a 60 méter magas szerkezet olyan elemeket mutat, amelyek elölről kinyílnak, és árnyékolják az alatti kültéri tereket.

A kötetek elülső részén található külső redőnyök különböző irányban vannak elrendezve, néhányuk vízszintesen, mások függőlegesen.

Ezek célja az árnyék és a fény mintájának megalkotása, amely utal a francia zeneszerző, Claude Debussy tengeri zenekari kompozíciójára, a La Mer-re. A lécek árnyékot adnak a szubtrópusi éghajlaton is, és a laboratóriumokból és irodákból kívülről is kilátást nyújtanak.

Image Fotó: Zhang Chao

"A homlokzaton a csúcsos talp Debussy az" óceán "szerint van rendezve, és a szöget úgy változtatja meg, hogy napi fény szimfóniát hozzon létre" - mondta az építészek.

"A külső árnyékoló eszközök hatékonyan csökkentik a hőnyereséget, mégis jó kilátást nyújtanak a laboratórium és az irodák számára" - folytatták.

A hangerő alatt a kék padló fokozatosan az alábbiakban szereplő mély színről világosabbra változik, ellentétben a különböző mélységű óceánnal.

A laboratóriumok és az irodák elfoglalják a dobozos köteteket, amelyeket lépcsők kötnek össze. Néhány kötet azonban tárgyalótermeket tartalmaz, és ezekben a nyílások helyett kerek lőrésszerű ablakok vannak.

Image

A közös szinteket az épületbe is beépítették. Ide tartoznak konferenciatermek, agyvihar terület, kiállítási hely, tantermek, kávézók és rengeteg zöld növényzet.

"Az idő múlásával ezekben a közös terekben a növények virágzik és kiterjesztik a növényzetét a földtől egészen a tetőkertig" - mondta az építészek.

Image

Az építészek szerint a két, 60 méter magas nyírófalak Kínában a legmagasabb, tiszta falú, in situ betonfalak közé tartoznak.

A tetőkertben egy lépcsőzetes platform is található, ahonnan panorámás kilátás nyílik a távoli hegyekre, és egyúttal a zsiráfokra is pillantást vehet a közeli Shenzhen vadon élő állatkertben.

Image Fotó: Zhang Chao

A mélytengeri kutatótartályt a bejárati plaza alatt helyezik el. Három konkrét, kúp alakú tetőablak fekszik az alagsorban, és absztrakt szobrokat képeznek a téren.

Fotó: Zhang Chao

A bőségesen félig kültéri tér szabályozza az épület mikroklímáját, míg a vékony padlólapok a lehető legtöbbet hozják ki a természetes szellőzésből.

A laboratóriumok számára szükséges mechanikus helyiségeket és tengelyeket, valamint a függőleges szerkezeti magokat az épület mindkét végére elhelyezik. Ezek azután a különféle épületgépészeti rendszereket vízszintesen továbbítják a központi folyosó mennyezetei mentén a különböző laboratóriumokba.

Image Fotó: Zhang Chao