Anonim
Image A Hiiragi háza egy udvar és öreg fa körül elrendezett japán otthon

Takashi Okuno japán építész ezt a házat U alakú tervvel tervezte, hogy minden szobából kilátás nyílik a fára a központi udvaron.

A japán Ehime prefektúrában található Hiiragi's ház egy telekön helyezkedik el, amelyben a fát a tulajdonos családja több generációja ápolja.

Image

Okuno azt akarta, hogy az új ház hangsúlyozza ennek a fanak a fontosságát, ezért stúdiója úgy tervezte az új házat, hogy a tradicionális udvari rezidencia modern értelmezéseként szolgáljon.

A cél az volt, hogy a lehető legjobban kihasználják a belső és kültéri terek közötti kapcsolatot.

Image

A tiszta vonalak használata, a minimális dekoráció és a funkcionális elemek beépítése a szerkezetbe a ház egyszerűségét garantálja, amely emlékeztet a japán történelmi építészetre.

Az építész szerint a projekt fő célja a következő volt: "Az ősök tisztelete, a jelen ápolása és a jövőhöz való kapcsolódás", valamint "a megszorítások üzenetének átadása a mai szabad és rugalmas életterületnek".

A ház bejárata egy egyszerű folyosóra vezet, ahol egy nagy ablak közvetlenül az elülső keretben az udvarra és a fára néz.

A recepciótól jobbra egy kétszintes szárny található, amelyben a fő nappali található, a fenti hálószobákkal.

Image

A nyitott terű nappali egy fatüzelésű kályha körül van elrendezve, amely elválasztja az előcsarnokot az egyik oldalról a konyhától és az étkezőt.

A kettős magasságú szoba teljes magasságú üvegezés útján az udvarra néz. A beépített tolóajtók közvetlen hozzáférést biztosítanak a kültéri fedélzethez.

"A nappali területet a család mindennapi tevékenységeire tervezték" - tette hozzá Okuno. "Finomítással és részletekkel készül, amelyek lágyságot adnak a mindennapi élethez."

Lépcsők emelkednek fel a társalgóból az első emeleti folyosóra, kilátással az alábbi szobara. A tisztító ablakai lehetővé teszik a fény szűrését, míg a szellőzőrácsok biztosítják a levegő keringését és kiszabadulását.

A bejárattól balra található egy hagyományos japán szoba, amelyet vendégszobaként lehet használni. A hely elrendezését és arányát a padlóhoz használt tatami szőnyegek általános méretei határozzák meg.

A szoba a tradicionális elemeket ötvözi a modern, minimalista esztétikával, amelynek célja a figyelmet a nézetre összpontosítani egy alacsony szintű sarokablakon keresztül, a tipikus tokonomafenék mellett.

Image