Anonim
Image

Fehér beton redőnyök elülső brazil egyetemi épület

A Rede Arquitetos, a Croquis Projetos és a Neudson Braga által tervezett új egyetemi campus épületében fedett utca halad át ezen az egyetemi campuson, amely árnyékolt és szellős teret biztosít a hallgatóknak az osztályok közötti szocializációhoz.

Az épület kibővíti a brazil Crateús városban az Universidade Federal do Ceará (UFC) campusát osztálytermekkel, laboratóriumokkal, irodákkal és rugalmas helyiségekkel. Ez az új egyetemen épülő második struktúra, és része az UFC nagyobb fejlesztési rendszerének.

Három építészeti stúdió működött együtt a tervezés során. A csapatot Neudson Braga építész alkotta, a Rede Arquitectos és a Custodio Santos Arquitetura cégekkel, korábban Croquis Projectos néven.

A formatervezés sok szempontját a régió száraz éghajlata vezette. A csapat több stratégiát alkalmazott az épület hűtésének megőrzéséhez, ideértve a fehér beton használatát a külső részben, a nagy homlokzaton lévő forgó sima talpok kialakítását és az egyes területek mintázott betontömbökkel történő átvilágítását a légáramlás javítása érdekében.

Image

Az épületben áthaladó központi gerinc segíti a hallgatókat, az oktatót és a személyzetet anélkül, hogy szabadon kellene menniük. Az oszlop mentes helyet az acélrácsok könnyű átmérőjével érik el az épület mindkét fele között.

"A szárnyak szerkezete vasbetonból és acélból készül a központi üreg és az együttélés moduljának burkolásában anélkül, hogy az oszlopok megszakíthatnák a belső utat" - mondta a csapat a projekt leírásában.

Fogalmi szempontból az építészek két "oktatási kötetet" összekapcsolták egymással. A két blokk kutya-láb alakú, és osztálytermi blokkokból áll, amelyek két szabálytalan szögben metsző párhuzamos folyosó mentén vannak elrendezve.

Ezen kötetek találkozási pontja egy kettős magasságú hely. A hallgatói létesítmények, mint például egy kávézó és nyomda, itt találhatók, egy fedett gyűjtőtér mellett. A tervező csapat szerint ez a terület "az épület külső oldalára fordul, meghatározott felhasználás nélküli programmal".

A nyitott lépcsők a felső szintre vezetnek, ahol a cirkulációs mezzaninek és hidak további tantermekbe és irodákba férhetnek hozzá.

Az osztálytermeket és más futó programterületeket az épület szélétől vissza lehet helyezni, hogy elkerüljék a belső tükröződést és a túlmelegedést. Kettős magasságú, különböző szögekben elrendezett betonfalak képezik a homlokzatot, és elrejtik az épület mechanikai berendezéseit.

Azokon a területeken, ahol közvetlenül a kültéri ablakok vannak, az építészek a nyílások méretét korlátozták, kis perforált nyílások létrehozásával, nem pedig nagy üvegtáblák felhasználásával.

A fehér beton, az épület elsődleges alapanyaga, a legtöbb helyszínen ki van téve. Az épület egész területén egyszerű és funkcionális bútorok találhatók, a vetőgépek és a kis kertek mellett, amelyek akár beltérben is biztosítják a vegetációt.

Image