Anonim
Image

A SERA kibővíti a Portland Playhouse-ot üveggel és faszénbe csomagolva

A SERA Architects amerikai stúdió felújította a 115 éves templom épületét, és kortárs kiegészítést készített egy nonprofit színházi társaság otthoni felépítésére Oregonban.

A Portland Playhouse 2008 óta működik a város király szomszédságában egy egyszer megüresedett templomból. A korai napokban a csoport kanapé ülésekkel és más váltás-váltási megoldásokkal érte el a lehetőséget.

Image

2011-ben a városi tanács úgy döntött, hogy a templom nem használható színházként, és hatékonyan leállítja az ottani előadásokat. Megkezdődtek a tárgyalások, és a város végül különleges engedélyt adott ki az épülethez.

Az előadóművészeti csoport nem csak folytatta működését, hanem egy projektet is elindított a 6500 négyzetláb (604 négyzetméter) létesítmény fejlesztése érdekében.

Image

"A biztonságos házban a Playhouse vállalta azt a tervét, hogy az elavult épületet teljesen dedikált színházzá alakítja" - mondta a SERA Architects helyi stúdió, aki jelentősen csökkentett díj ellenében dolgozott a projekten.

Pro bono alapon dolgozva az építészek együttmûködtek nonprofit szervezetekkel a programozási igények, az esztétikai preferenciák és a növekedési stratégiák meghatározása érdekében.

Image

Eljöttek egy olyan tervhez, amely felszólította a templom épületének nagyjavítását és egy kis melléképület építését próbák, közösségi találkozók és készletek gyártása céljából. A csapat kültéri alkatrészt tervezett egy jövőbeli szakaszhoz.

Az 1500 négyzetláb (139 négyzetméter) kiegészítés kortárs arcot ad a színházi társaságnak. Az üvegezett fal határozza meg az elülső magasságot, kilátást nyújtva a tágas, többcélú helyiségbe, és az épület kötődve a környékhez.

A csúszó üvegajtók lehetővé teszik, hogy a belső tér egy kültéri udvarba áramoljon - ez egy pillanat, amely segít "szimbolikusan megerősíteni a közösséghez fűződő kapcsolatokat".

A többi homlokzatot vörösfenyőfából csomagolják, amelyet az ősi japán technika shou sugi tilalmával fásítottak le. A sötét fából készült iparvágány ellentétben áll a templom világosságú külsejével.

"Az épület jin-yang párbeszédet hoz létre a fehérre festett templom között, míg a ragyogó belső tér hangulatos környezetként szolgál a próbákhoz és a közösségi találkozókhoz" - mondta a stúdió.

Az új szerkezeten belül a minimalista kialakítás hozzájárult az alacsonyabb költségekhez, miközben kielégíti a funkcionális igényeket és biztosítja a kényelmet. Az alacsony színvonalú és passzív tervezési elemek, mint például a tetőablakok, csökkentik az energiafogyasztást és a közüzemi számlákat.

Image

A kiegészítés mellett az 1904-es templom is található. A külső falakat újrafestik és a tetőt kicserélték.

Nagyobb változások történtek bent, ahol a warren-szerű terek nyíltak, hogy jobb átfolyást biztosítsanak a történelmi épületben. Új fűtési, hűtési és elektromos rendszereket is telepítettek.

Image

A nyilvános lobbi új jegypénztárt, koncessziós területet és nemi szempontból semleges fürdőszobákat kapott. A színház, amely akár 90 fő befogadására képes, rendkívül rugalmas volt.

"Az elsődleges előadótermet fekete doboz színházként tervezték, amely lehetővé teszi a művészek számára, hogy a színpadot és az üléseket kívánt módon konfigurálhassák" - mondta a csapat. "Az épület hátsó felében található egy stúdió a készletépítéshez."

Image