Anonim

Mihail Riches energiahatékony teraszos utcákat hoz létre szociális lakásként Norwichban

A Goldsmith Street egy Passivhaus és nagy sűrűségű szociális lakhatási rendszer, melyet Mihail Riches készített Norwichban, Angliában, és amelyre az idei Stirling-díjra kerül sor.

A városközpont közelében elhelyezkedő lakóépület 105 soros lakást foglal magában, amelyeket úgy terveztek, hogy megfizethető, nagy sűrűségű alternatívává váljanak az apartmanházakhoz.

Minden ház dél felé néz, hogy maximalizálja a napenergiát, és Mihail Riches tervezte, praktikus részletekkel, amelyek biztosítják, hogy az alacsony energiaigényű legyen.

Image

"Prioritásunk a passzív napenergia-rendszer kidolgozása volt annak érdekében, hogy minimalizáljuk a lakosság üzemanyag-számláját" - magyarázta a stúdió alapítói, Annalie Riches és David Mihhail. "Azt is meg akartuk utcákat tenni Norwich egyik területén, amely elvesztette őket" - mondták Dezeennek.

"A rendszer az ablakokat és a lakható szobákat déli irányba nézi, hogy a lehető legnagyobb mértékben kihasználhassa a téli napenergiát, és nyáron árnyékolt."

Image

Mikhail Riches 2008-ban megnyerte a Goldsmith utca tervezési versenyét, azzal a javaslattal, hogy az utcákat, nem pedig a sok más belépő által javasolt társasházokat inkább elképzelte.

A rendszer hét soros blokkból áll, négy sorban elrendezve, összesen 45 házból és 60 lakásból álló, kevesebb, mint egy hektár területen.

Image

Míg a fejlesztésen belüli lakások számát a rövid szöveg diktálta, a stúdió vágya, hogy "passzív napenergia rendszert" hozzon létre, vezetett teraszok kialakításához. Az árnyékolás elkerülése érdekében az épületeknek alacsony emelkedésűnek kellett lenniük.

Ennek elérése érdekében Mikhail Riches, miközben kielégítette a szükséges lakássűrűséget, vonalakat vett egy nagy sűrűségű lakónegyedről, az úgynevezett Arany Háromszögből - a viktoriánus sorházak környékéről öt percre a helyszíntől.

Image

"Megvizsgáltuk a közeli népszerű Norwich-i védelmi területet, amelynek teraszos utcái 14 méterre helyezkednek el, lényegesen kevesebb, mint amennyit a kilátásról szóló irányelvek lehetővé tesznek" - magyarázta Mikhail Riches.

"Ennek az utcai mintázatnak a követésével jelentősen több családi házat szereztünk a rendszerben, amely megfelel a helyi lakásigénynek. A telek határán belül négy lineáris kelet-nyugati teraszt tudtunk felszerelni egy stratégia kombinációjával."

Az Aranyháromszöghez hasonlóan a teraszok 14 méterre helyezkednek el egymástól, és "szokatlanul széles és sekély" háztípusokat tartalmaznak, amelyek nyolc méterrel hatot mérnek. Az összes lakható szoba déli irányba mutat, hogy megőrizze a magánélet védelmét.

A rendszer központjában egy nyílt sikátor vezet, amelyet Mikhail Riches kifejlesztett, hogy kettős közös kertként és gyermekek számára biztonságos játszótérré váljon. Van még két másik parkosított játszótér a helyszínen.

Image

A Goldsmith Street egyéb kulcsfontosságú részleteit gyakorlati okokból Mikhail Riches fejlesztette ki, hogy a rendszer megfeleljen a Passivhaus szabványnak - egy olyan nemzetközi energiateljesítmény-szabványnak, amelynek célja drasztikusan csökkenteni a helyiségfűtés és -hűtés követelményét.

Minden fal vastagsága meghaladja a 600 millimétert, és a háztetők 15 fokban vannak elhelyezve, hogy maximalizálják a napenergiát, miközben minden terasz nem blokkolja a napfényt a hátsó sor ablakaiból.

Image

A rendszer egészében Mikhail Riches beépített fehér ablaktárcsákat is, amelyek szigetelik az ablakkereteket, és egyúttal a kinyomtatott részek átfedésére is szolgálnak - ez a formatervezés segít javítani a fényt a belső terekben és a kilátásokban.

Az ablakokon kívül alumínium hálóból készült sima talpúak vannak, amelyek napfényes árnyalatokat biztosítanak.

Image

A terv további befejezése a tejszínes krémszínű agyagtéglák és a háztetőkön található fekete fényes csempe anyagpalettája, amely visszhangzik a Norwich egész területén található építőanyagokból, és mindkét sarokban ívelt falak a belső lépcsők elrejtése érdekében, miközben óvatosan vezetik a látogatókat az utcára. .