Anonim

Az Emma Olbers Design új bútorokkal berendezi a stockholmi Régi Könyvtárat

A szőtt kender székek és a fenyő olvasóasztalok olyan darabok közé tartoznak, amelyeket Emma Olbers Design hozzáadott a stockholmi Nemzeti Múzeum könyvtárának felújításakor.

Image

Az idős Dezeen-díjak polgári és kulturális belső kategóriájába kerülve a régi könyvtárat az Emma Olbers Design felújította, hogy számos fenntartható anyagból készült bútorzatot tartalmazzon.

A stockholmi Nemzeti Múzeumban helyezkedik el - amelyet a német építész, Friedrich August Stüler 1866-ban alapított - és helyét szolgálja a különleges archívumok bemutatására.

Image

"Röviden az volt, hogy helyet biztosítsam a pihenéshez és a gondolkodáshoz - magyarázta Emma Olbers, a stúdió alapítója -, és a környezetvédelmi kérdések kiemelt fontosságú számomra."

"Úgy gondolom, hogy a fenntarthatóság és a termék életciklusa kulcsfontosságú kérdés, és igyekszem beépíteni a munkámba. Jó termékeket akarok tervezni - minden szempontból jó, beleértve azt is, hogy jó bolygónk számára."

"Mivel ez a projekt nyilvános helyen működik, esélynek láttam ezt az üzenetet" - mondta a Dezeennek.

Image

Olbers először a 2016-os kiállítása során megragadta a környezetbarát gyártási módszerek megértését. Hol származik, hol megy?

A show összeállításakor a Svéd Környezetkutató Egységgel dolgozott, hogy összeállítson egy listát arról, hogy mennyi szén-dioxidot bocsátanak ki a különféle anyagok.

Image

"Azok az anyagok, amelyekben a legkevesebb a szén-dioxid, a tűlevelű és lombhullató facsoportok voltak, ezért úgy döntöttünk, hogy a [régi könyvtár] belső részében különféle fafajtákra összpontosítunk" - magyarázta Olbers.

"És a bőr helyett a kendert és a tengeri moszatot választottuk, amelyek szén-dioxid-pozitív anyagok."

A szoba középpontjában egy vékony asztal áll, amely egyetlen svéd fenyőből készült. A pult erdei zölden festett, a hagyományos közkönyvtárakban látható zöld székekkel, bőrrel kötött könyvekkel és asztali írószőnyegekkel való bólintással.

Image

Néhány tölgyfotel szőtt kenderülésekkel és háttámlákkal kínál helyet a látogatóknak.

Az Asplund háztartási márkával együttműködésben létrehozott szőnyegen ülnek. A Tencelből - a fák rostos anyagából származó szálból - készült a szőnyegen egy ábrázoló vázlat, a régi könyvtárból készített Olbers vázlat, az újratervezés kezdetén.

Image

Emma Olbers Design emellett meghívta a Front és a helyi tervező Monica Förster tervezőirodat, hogy készítsenek darabot a helyiséghez.

Förster felajánlotta a meglévő Sana szék remixét, míg a Front zöld lámpák sorozatát készítette hosszú vékony szárral, amelyek a tipikus könyvtári asztali lámpa újragondolására szolgáltak.

Image

Amíg az egyik felfelé kanyarodik, pár helyet helyeztek el a szoba hatalmas, íves ablakainak szélén.

"A [lámpák] feszülnek, széliek és kanyarodnak, minthogy kissé növekedni fognak, amikor legközelebb meglátogatnál." - tette hozzá Olbers.

A projekt azt is látta, hogy Olbers és csapata helyreállítja a könyvtár meglévő fa könyvespolcát lenolajjal, és tojáshőfestékkel megfestette a kupolás mennyezetre festett festéket.

Image

A stockholmi Nemzeti Múzeum 2018 novemberében nyitotta meg kapuit, miután a Wingårdhs építészeti cég ötéves restaurációt folytatott.